Deze morgen op school wat testjes gedaan met stof en gips.
Heb eerst een basisvorm uit papier gemaakt en heb die bekleed met in gips gesopt stof.
Werkwijze:
Het stof wordt eerst in water gesopt omdat het anders onmiddellijk al het water uit de gips trekt en kruimelig wordt, de gips hecht ook niet meer goed. Het overtollige water moet uit het stof gewrongen worden omdat de gips anders te nat wordt. Het stof wordt dan in het gipsmengsel gegooid en goed doordrenkt met gips. Nat gipsmengsel werkt het best omdat deze gemakkelijker in het stof trekt.
Grote stukken stof over mekaar geeft geen interessant effect maar maakt het beeld wel stevig.
De kleine stukken stof daarentegen zijn een stuk interessanter, zowel qua verwerking als effect. Bij het natmaken en doordrenken met gips krolt het stof helemaal op.
Werkwijze 2:
Natmaken en gips aanmaken in dezelfde pot. Heb gemerkt dat bij kleine stukjes stof het nog gemakkelijker is om in dezelfde pot het stof zowel nat te maken als het gips aan te maken.
Heb de hele kleine stukjes stof als een massa tegen het beeld geplakt, toen de massa begon uit te drogen en stevig werd ben ik met natte handen beginnen wrijven over de 'massa'. Hierdoor werden de gaten opgevuld en de massa tot 1 geheel gewreven met een interessante structuur van gips en stof.
Een dag later
Had de 2 beelden in de auto laten liggen voor te drogen. De dag erop was de gips echter nog heel nat... wat hiervoor de reden is weet ik niet, hoop alleen dat de gips niet rot is geworden. Een paar dagen later was het beeld nog steeds nat. FAIL! De gips is vermoedelijk te veel bewerkt en rot geworden. Ga het nog eens uittesten.
Nog te proberen:
Gips is niet weervast tenzij behandeld of als het gips is aangemaakt met 'plastiekwater'. Dit laatste is een vervangprodukt voor het water waardoor het gips watervast wordt. Ik ga kijken wat het effect is op het aanmaken en verwerken van gips waarbij het gips wordt aangemaakt met een mengeling van water en vernis (op waterbasis).