vrijdag 4 oktober 2013

Tips and trics!

Aanmaken van Gips voor gietmallen
http://www.jasmv.nl/aanmaken-van-gips

pdf document met voorbeeld van een mal van het hand
http://intern.strabrecht.nl/sectie/ckv/bak/beeldend-3dv/Technisch%20hulpvellen/TH%20gips.pdf

Van modelbouwtreintjesforumsite (woord vh jaar 2014!) maar toch interessant!
http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=41690.0

  • Ondanks het feit dat zoveel mensen vertrouwd zijn met suiker is, weten maar weinig mensen dat suiker ook andere toepassingen kent; Dankzij een biochemisch of een chemisch proces kan er namelijk ook een synthetische gips van worden gemaakt dat gebruikt wordt in tandtechnische laboratoria.De eigenschappen van synthetische gips verschillen van die van natuurlijke gips, onder meer door hun grotere eindhardheid. Er blijkt ondertussen nog een hardere soort te zijn, met glasvezels. Hierbij gaat het om een combinatie van een keramisch gietmateriaal met een hars: Acrylic One.


  • De verhardingstijd van gips kan ook beïnvloed worden door het toevoegen van speciale chemicaliën. Kaliumsulfaat bijvoorbeeld werkt als een versneller, borax als een vertrager. Deze toegevoegde chemicaliën hebben een negatieve invloed op de mechanische eigenschappen van het gips; ze verlagen echter de verhardingsexpansie (vergroting van de kristallen). Handwarm water (tot 37 oC) versnelt de reactie, heet water (>37 oC) echter vertraagt de verharding. Door de gipsbrij langer te mixen versnelt men eveneens de verhardingsreactie. Helaas neemt de expansie van het gips hierdoor toe.


  • Gipsmodellen moeten bij kamertemperatuur minstens 24 uur drogen. Als het overtollige water verdampt neemt de hardheid van het model fors toe. Modellen van natuurlijke gips bereiken langzamer hun eindhardheid dan modellen van synthetische gips. De microporiën van een gipsmodel kunnen worden gedicht door het aanbrengen van een laagje dunvloeibare silicone of een vluchtige kunstharslak.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten